Διατροφη, γιατι προτιμαμε τις λιπαρες τροφες;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να κατηγορούμε τους εαυτούς μας για την αδυναμία που δείχνουμε στην κατανάλωση τροφών που μας παχαίνουν χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι υπεύθυνοι δεν είμαστε εμείς, αλλά μια σειρά μηχανισμών με τους οποίους δουλεύει το σώμα μας για να εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μια πρωτεινη γνωστή ως CD36 είναι υπεύθυνη για την επιθυμία κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας, φαστ φουντ και άσκοπων ανθυγεινών τσιμπολογημάτων στη διάρκεια της μέρας και κυρίως της νύχτας!! Απόρροια των τελευταίων είναιφυσικά.. η αύξηση του βάρους, απότομα ή σταδιακά, ανάλογα τη συχνότητα της καταφυγής μας σε τέτοια συμπεριφορά και την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσουμε!

Όπως αποδείχθηκε, λοιπόν, όσοι από εμάς διαθέτουν αυτήν την πρωτείνη, είναι πολύ πιθανό να αρεσκόμαστε να καταναλώνουμε πολλά λιπαρά. Η προαναφερθείσα πρωτείνη, λοιπόν, πώς επιδρά άραγε;

Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μία συγκεκριμένη μορφή αυτού του γονιδίου είχαν ιδιαίτερη προτίμηση σε λιπαρές τροφές και επομένως ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία και άλλες νόσους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που είχαν άλλες μορφές του γονιδίου. Φάνηκε ακόμη το γιατί κάποιοι από εμάς προσαρμόζονται ευκολότερα σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε λιπαρά, όπως η Atkins. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για την παρασκευή πιο εύγευστων φαγητών που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Μία διαφορετική εξήγηση του γιατί προτιμάμε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ότι κάποιοι από εμάς έχουν έλλειψη σε λιποδιαλυτές βιταμίνες ή στα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συνεπώς, η λαχτάρα για κατανάλωση λιπαρών τροφών ίσως εξηγείται ως μία προσπάθεια του σώματος να καλύψει τις ανάγκες του. Το ίδιο το σώμα δέχεται ευχάριστα τις λιπαρές τροφές διότι θα αποταμιεύσει ενέργεια με αυτόν τον τρόπο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικά λιπαρά οξέα περιέχουν  μάλιστα το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο συντελεί στη διατήρηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης, καθώς προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για συναισθήματα ευεξίας και χαράς.

Ένας ακόμη λόγος που πολλοί καταφεύγουμε στην κατανάλωση λιπαρών τροφών είναι όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η προτίμηση που δείχνουμε στο λίπος σχετίζεται με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και πράγματι οδηγεί στην παχυσαρκία.

Επιπλέον, δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί ο λόγος που οι τροφές με πολλά λιπαρά είναι τόσο νόστιμες, αλλά έχει βρεθεί ότι η γεύση και το άρωμά τους οφείλεται στην παρουσία χημικών που περιέχουν και τα οποία στέλνουν ειδικά σήματα μέσω του στόματος και της μύτης στον εγκέφαλο. Θεωρείται, λοιπόν, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα σήματα επηρεάζουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο απολαμβάνουμε το φαγητό. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι που αρχίζει να ερευνάται διεξοδικά προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει έτσι ώστε να βρεθεί και η ανάλογη αντιμετώπιση στη διαχείριση του βάρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *